ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Честта да положи основния камък на бъдещия храм имал княз Александър І Батенберг, който пристигнал във Варна на 4 август. Самата церемония била на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословия от митрополит Симеон и в присъствието на много българи и арменци. След водосвета князът помилвал всички затворници от варненския затвор, на които им оставали три месеца до края на присъдата. Избраното име, "Успение Пресвятия Богородици", било в памет на всерусийската императрица Мария Александровна, българска благодетелка и леля на княза, починала наскоро. Първоначално избраното "5000 кв.аршина общинско място до правителствения дом" (в градинката зад Часовника) не се харесало на княза. "Негово Величество избра за тази цел площта отзад присъствените места, срещу казармата от една страна и болницата от друга, помежду новата махала и град Варна." Това било на края на тогавашния град. "Избраното място за упоменатия храм е от една много широка площ, което позволява да се направи около храма и градина. Тази площ се възвишава над Варна, от която добре се вижда сичкий град, станцията на железния път, много села, пристанището и Черно море на голямо и безпределно пространство; виждат се още по двете обработени части, обърнати откъде Варна, прекрасни лозя..." Наистина, малко са снимките и картичките от стара Варна, на които да не се вижда катедралата.

 

 

 

Карта на сайта

 • Катедрален храм

  В Катедрален храм, Варна Ви предлагаме виртуална разходка в  Катедрален храм "Свето Успение Богородично", Варна

  Изберете си сектор и след  зареждане на картината кликнете с мишката в единия и край и пред Вас ще се завърти  красивия интериор на храма.

 • Виртуален храм
  Във Виртуален храм можете да разгледате 3Д модел на варненската катедрала.
 • Православие
  В Праволсавие простички правила за посетителя на православен храм. Зрънце православно познание. Православен календар изграден от Пламен, за всеки ден от кодината можете да проверите на чий светец е!
 • Галерия
  В Галерия художник фотографът Юлиян Недев снима специално за вас!

Църковен календар

06

Авг

Преображение Господне. Вярва се, че в ноща срещу Преображение, в небето се отваря Божията врата.

 

15

Авг

Успение на Пресвета Богородица - Ден на Варна.

 

14

Сеп

Кръстов ден. Въздвижение на Светия животворя Кръст Господен.

 

19

Окт

Свети Йоан Рилски Чудотворец - скромния отшелник - от Рила планина, когото още преживе наричали земен ангел.

 

26

Окт

Димитровден православен празник в памет на Димитър Солунски.

 

06

Дек

Свети Николай Чудотворец или по-познат като Никулден. Ден на моряка, рибаря и банкера.

 

25

Дек

Рождество Христово - Най-светлия Християнски празник.

 

 

Цитат:

"В началото беше словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото..."(1:1).

Библия

eXTReMe Tracker